Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

V studiu:
 
Izbor glasbe:  
0
 
30
30
V ŽIVO
Glasbeni SOS

Priporočamo

Dopoldan in pol Bi danes še naredili vozniški izpit?

Bi danes ponovno narediti vozniški izpit, če bi ga moralii? Koliko znanja nam ostane kljub dolgoletni vozniški praksi, kaj se je v minulih letih na področju prometa najbolj spremenilo? Seveda pa nam je sogovornik povedal marsikaj zanimivega - tudi o tem, da so današnje mlade generacije manj motorično spretne, da so, kot pravi, " tablično mobitelne" in morda manj željne izpita, ki pomeni neodvisnost, kot generacije pred leti. Seveda pa tudi o tem, da je dobro narediti kakšno osvežitveno uro vožnje in tudi delavnico prometnih predpisov, kar pri nas ni obvezno in je prepuščeno le želji in modrosti posameznika. Edvard Dečman prav te dni obeležuje 50 let odkar je naredil vozniški izpit in 45 let, odkar je učitelj vožnje. Kljub temu, da se je uradno že upokojil, se je delovno ponovno aktiviral in vožnjo uči v avtošoli Zulič v Kopru. Na klepet ga je povabila Nataša Benčič.

Primorski kraji in ljudje Marjan Bratina: Med je izredno zdrav, saj ima kar 8 vitaminov, bršljanov celo 9

V enem od novogoriških blokov živi Marjan Bratina, ki se je že pred mnogimi leti z Otlice preselil v to najmlajše mesto. Najprej je bil zaposlen v gozdarstvu, nato je vodil mizarsko podjetje, direktor novogoriške obrtno-podjetniške zbornice pa je bil kar 15 let. Ves ta čas in še danes kot upokojenec pa je predvsem predan čebelar. Zato vsak dan odide nad mesto, kjer domujejo njegove čebele.

Koncerti v Hendrixu Jazz v Hendrixu - Blaž Švagan Quartet

Nocoj v Studiu Hendrix gostimo mlade sile novega jazza: predstavlja se nam kvartet saksofonista in skladatelja Blaža Švagana, ki je lani izdal odličen prevenec, album Sound in Time, zdaj pa že snuje nov projekt. V Kopru bo nastopil z izvrstnimi glasbeniki: pianistom Aljošo Kavčičem, kontrabasistom Tjanom Šoštaričen in bobnarjem Tijanom Grašičem! Sestav prinaša sodobne zvočnosti in sveže glasbene koncepte - z nami je Blaž Švagan Quartet. Oddajo vodi Mojca Maljevac.

None in nonoti Marija Grmek: Ukradli smo jajca in to je bil greh, saj jih mama ni mogla odnesti v Trst.

Današnja zgodba rubrike None in nonoti je nastala v Hiši dobre volje v Komnu. Mateja Grebenjak se je pogovarjala z 82-letno Marijo Grmek, ki je odraščala v veliki družini. Govorili sta tudi o tem, kaj vse je bilo nekoč igrača in kakšne vragolije so otroci ušpičili.

Dopoldan in pol Daniel Rojšek: Nekateri šele pri 40 letih prvič v živo vidijo zvezde

Daniel Rojšek si za varovanje narave prizadeva že vrsto let. Naš gost je tudi geograf, jamar in strokovnjak za Sočo. Lani je sklenil svojo poklicno pot na Zavodu RS za varstvo narave v Novi Gorici, njegova povezanost z naravo pa ostaja.

Aktualno

V Ilirski Bistrici zaskrbljeni zaradi morebitne povečane proizvodnje v Lesonitu

Neuradno naj bi okoljsko ministrstvo lesno - kemični tovarni Lesonit kmalu izdalo okoljevarstveno dovoljenje za 30 odstotno povečanje proizvodnje. Občani Ilirske Bistrice so pomisleke in strahove o izpustih iz tovarne predstavili na okrogli mizi, na katero so prišli tudi zastopniki Lesonita. V oddaji tudi o tem: Državni zbor bo na izredni seji določil datum treh referendumov. Večina upravnih enot zaradi nizkih plač in preobremenjenosti znova stavka. Mestna občina Koper se je predkupni pravici za hotelski kompleks v Žusterni odpovedala, za nakup se poteguje družba AK Net. Na prvo vožnjo odhaja neposredni vlak z Opčin do Reke.

Po zamudah pri gradnji športne dvorane v Bovcu dela tečejo hitreje

V Bovcu upajo, da bodo novo športno dvorano dokončali do začetka novega šolskega leta. Otroci so namreč že tretje šolsko leto brez telovadnice.V dvorani bodo tudi plesna dvorana, balinišče, fitnes, plezalna stena in povezovalni hodnik s šolo, zunaj pa igrišča in tekaška proga na zeleni strehi. V oddaji tudi o tem: - Primer Klemna Jakliča razdelil ustavno sodišče. - Pozeba v Rižanski dolini. - Ryanair na tržaškem letališču odprl svojo bazo.

"Spii"

Prejšnji petek je izšla plošča obalnega raperja, na katari smo poiskali tokratno Pesem tedna RA KP Zofa Lipa, obalni MC iz Strunjana, predstavlja novo skladbo »Za Vedno«. Bivši član skupine Luknje V Sistemu, je izdal svoj glasbeni prvenec Fantek Fazm že leta 2014. Sodeloval je z znanimi obalnimi Hip Hop artisti, kot so Drill, Burke in Reta. Leta 2016 je zmagal tematski hip hop battle v Postojni ter zmagal v hip hop battlu proti Shortiju na Hip Hop Reunionu v Cvetličarni. Po petih letih pavze se vrača nazaj z četrtim solo projektom z naslovom Spii. Na projektu se pojavijo producenti kot so Benjamin Shock, GIMI Productions, Neongee Beatz, Sajkoslav in Dule Sempler. Za dodatne vokale so poskrbeli Manca in Alma. Skladba Za Vedno, ki spremlja izid, govori o začetkih mladega ustvarjalca, ki skuša z trdim delom in predanostjo izpolniti svoje cilje. »Pesem vsebuje pozitivna sporočila za vse neodkrite, nepriznane umetnike.«

"Pesem je zelo odprta"

Mlada glasbena skupina Jet Black Diamonds iz Vipavske doline je nedolgo tega, po parih letih ustvarjanja, izdala svoj prvi album z naslovom Sladki problemi. Kaj so sladki problemi o katerih fantje govorijo? »So vse tiste vsakodnevne težave, zaradi katerih se po eni strani jezimo, po drugi strani pa smo srečni, da jih imamo.« Tako kot smo že nekoč zapisali, so člani skupine Jet Black Diamonds Urban Koritnik, Matej Kompara, Matija Krigl, Domen Lemut in Maks Rozman. Povezujeta jih mladostna energija in ljubezen do ustvarjanja avtorske glasbe. Stilsko neobremenjeni plujejo med različnimi »mainstream« zvrstmi, najpogosteje pa jih, tako pravijo, zanese v indie in pop-rock zvrsti … Na albumu se je tako zvrstilo trinajst pesmi, ki govorijo o mladosti, odraščanju, ljubezni in seveda sladkih problemih, ki vsemu naštetemu pritičejo Skupina ga je v torek, v razprodani veliki dvorani Kina Šiška, tudi v živo predstavila. Skladbo z naslovom Vlak, ki je Pesem tedna RA KP sta Urban in Matija, pevec in klaviaturist skupine v rubriki Pesem tedna temeljito predstavila …

Sušilnica blata ima uporabno dovoljenje, kdaj bo začela delovati, ni znano

Zapletov s sušilnico blata, ki ji nasprotujejo v ankaranski občini, ni konec. Revizija, ki jo je naročila Marjetica sama, je namreč potrdila nekaj tveganj. V oddaji tudi o tem: - Prihodnji mesec bodo obudili Ekonomsko-socialni svet. - Pozeba minuli konec tedna prizadela tudi vinograde na Krasu in v Brdih. - V primorskih knjižnicah akcija Primorci beremo že 18 let. - Bodo že danes znane odbojkarske prvakinje?

Sindikati, delodajalci in predstavniki vlade za obuditev socialnega dialoga

Socialni partnerji se bodo sešli ob 30. obletnici delovanja Ekonomsko socialnega sveta. Socialni dialog je pomembna civilizacijska pridobitev, meni nekdanji predsednik svobodnih sindikatov Dušan Semolič. V oddaji tudi o tem: - V občini Kanal ob Soči je 1.200 prebivalcev končno dobilo pitno vodo. - V Kopru so zaključili gradnjo sončne elektrarne na parkirni hiši Sonce. - V Gorici so odpreli Dom za zdravje žensk, otrok in mladostnikov. - Novogoriške odbojkarice ostajajo v boju za tretje mesto v državnem prvenstvu.

Z odprtjem vodovoda Mrzlek varna oskrba z vodo za 1.200 prebivalcev

Popoldne je bilo v Desklah uradno odprtje nove vodovodne povezavo, ki bo 1.200 prebivalcem v občini Kanal ob Soči omogočila stabilno in varno oskrbo z vodo. Do zdaj so bili odvisni od vodovoda, ki je potekal skozi obrtno cono Anhovo in je bil zaradi hudega industrijskega onesnaževanja pred leti neustrezen. Krajani so s podpisi zahtevali ločitev industrijskega in javnega vodovodnega sistema ter priključitev na vodni vir Mrzlek. V oddaji pa tudi: - Predsednica je slovensko in vlade sosednjih držav pozvala k odpravi nadzora na mejah. - Tudi v zdravilišču Debeli rtič so obeležili dan Zemlje. - Začenja se že 18. akcija Primorci beremo.

Po rekordnem letu Ortopedska bolnišnica Valdoltra z ambicioznimi načrti

Poslovno leto 2023 je z izgubo zaključilo 12 od 27 slovenskih bolnišnic. Najbolje so lani poslovali v Splošni bolnišnici Novo mesto, takoj za njo pa je Ortopedska bolnišnica Valdoltra. Presežek nameravajo vložiti v razvojne in infrastrukturne projekte. V oddaji tudi o tem: - V Kopru so zaključili gradnjo sončne elektrarne na parkirni hiši, načrte za gradnjo sončne elektrarne imajo tudi v opuščenem kamnolomu Laže. - Popoldne otvoritev vodovoda Mrzlek. - Novogoriške odbojkarice bodo gostovale v Savinjski dolini.

Rokometašice Mlinotesta so prvič osvojile pokalno lovoriko

Na povabilo predsednice republike Nataše Pirc Musar danes v Slovenijo prihajajo predsedniki vseh štirih sosednjih držav. Na Brdu pri Kranju se bodo sestali v okviru praznovanj 20-letnice članstva Slovenije v Evropski uniji. V oddaji tudi o tem: - Ob dnevu Zemlje različna mnenja o uvedbi kavcijskega sistema za plastiko. - Vodovod Mrzlek končan, popoldan odprtje. - Tudi za današnje jutro so napovedane nizke temperature in možnost pozebe.

Tržaški Slovenci za povečanje mest v slovenskih občinskih jaslih

Tržaški Slovenci si že leta prizadevajo za povečanje mest v slovenskih občinskih jaslih. Družine imajo v mestu na voljo zgolj dva oddelka, kjer skrbijo za 30 malčkov, v predmestju na kraškem robu pa varstva za najmlajše v slovenskem jeziku ni. Ker je kot kaže župan Trsta pojedel obljubo, ki jo je Slovencem dal že v prejšnjem mandatu, skušajo zdaj občinsko upravo prepričati s peticijo. Zbrali so že več kot 850 podpisov. V oddaji tudi o tem: - Po kazalnikih zdravja sodi Nova Gorica v zgornjo polovico med vsemi slovenskimi občinami. - Sredi Kopra na ponovno odkritje čaka izjemen arheološki biser. - Ajdovske rokometašice so se uvrstile v finale pokalnega tekmovanja.

Krajane Vrabč razburja namera o postavitvi vetrnih elektrarn

Krajane Vrabč v občini Sežana že dve leti razburja namera družbe Alpe Adria Energija iz Avstrije, da na bližnjih vzpetinah postavi polje vetrnih elektrarn. Decembra lani je vlada sprejela odločitev, da se naložba vodi skozi državni prostorski načrt, kar je še dodatno vznemirilo krajane. Včerajšnji dogodek, ko je investitor sklical sestanek samo z enim od lastnikov zemljišč, pa je sodu izbil dno. Prišli so tudi drugi krajani in jasno povedali, kaj si o vsem mislijo. V oddaji tudi o tem: - Koprska občina bo naročila video snemanje cest, zato da jih izloči iz tranzitnega prometa. - V Piranu se odvija osrednji del letošnjega Solinarskega praznika. - Jutri tradicionalni Pohod prijateljstva med obema Goricama, zaradi katerega so v preteklosti za en dan odprli mejo. - V Litiji ta konec tedna finalni turnir slovenskega pokala za rokometašice.

Glasba

Jutranji program

Radijski kviz So mostove, ceste in akvadukte res gradili Grki?

Prišel, videl, zmagal. Tako bi lahko v enem stavku strnili reševanje radijskega kviza s strani poslušalca Igorja iz Ilirske Bistrice. Tokrat smo se posvetili področju zgodovine, v kviz pa smo nastavili kar nekaj pasti. Bi se jim vi spretno izognili? Če se je nekaj zgodilo leta 1325, rečemo, da se je zgodilo v 14. stoletju. DA / NE Naši predniki so se na ozemlju Slovenije naselili v 6. stoletju pred našim štetjem. DA / NE Stari Rim je trajal do leta 476 (našega štetja). DA / NE Mostove, ceste in akvadukte so gradili Grki. DA / NE Francis Fukuyama je leta 1989 objavil znano tezo, da se zgodovina ponavlja. DA / NE

None in nonoti Marija Grmek: Ukradli smo jajca in to je bil greh, saj jih mama ni mogla odnesti v Trst.

Današnja zgodba rubrike None in nonoti je nastala v Hiši dobre volje v Komnu. Mateja Grebenjak se je pogovarjala z 82-letno Marijo Grmek, ki je odraščala v veliki družini. Govorili sta tudi o tem, kaj vse je bilo nekoč igrača in kakšne vragolije so otroci ušpičili.

Od setve do žetve Slovenske turistične kmetije na široko odprle vrata

V oddaji Od setve do žetve smo najprej preverili, kako posluje ptujska Mlekarska zadruga; ta se je na slovenskem trgu dobro uveljavila, opažajo pa, da število živinorejskih kmetij upada. Obiskali smo tudi turistične kmetije – te so ta teden na široko odprle vrata – in se pozanimali, kako zahtevni so obiskovalci. Bili smo še na Festivalu zelišč, tokrat v Novem mestu; želja organizatorjev je odgovorno in ozaveščeno nabiralništvo.

Petkova anketa Bi danes še naredili vozniški izpit?

V letu 2023 je bilo v Sloveniji opravljenih malo več kot 45 tisoč vozniških izpitov za kategorijo B, od tega jih je bilo več kot polovica uspešno opravljenih. Vozniški izpit je pomemben mejnik v življenju vsakega posameznika. Za mnoge je to čas, poln pričakovanj, vznemirjenja in tudi nekaj stresa. Vozniški izpit je še vedno simbol svobode in neodvisnosti. Vsak izmed nas je čimprej želel pridobiti vozniško dovoljenje. S počitniškim delom in »donacijami« staršev, stricev, non in botrov, smo si nabrali dovolj denarja, da smo lahko plačevali ure vožnje, saj je za marsikoga to predstavljalo velik finančni zalogaj. Kako je pa danes? Raziskave kažejo, da zanimanje mladih za opravljanje vozniškega izpita v zadnjih letih precej upada. Kakšni so vaši spomini na šolo vožnje? Bi danes še opravili vozniški izpit?

Radijski kviz Ali reka Rižana res ponikne pri Cepkih?

Tokratna zvezda radijskega kviza je bil poslušalec Lian. Dovolili smo mu, da je tik pred koncem poklical še enkrat in se uspešno prebil čez tokratni kviz. Veliko število poizkusov je razkrilo, da je bil kviz za poslušalke in poslušalce težak, čeprav smo vanj umestili tudi na videz preprosto tezo, da reka Rižana ponikne pri Cepkih. Mnogi so živeli v prepričanju, da je temu res tako. Od danes naprej bo zagotovo drugače, zdaj je vsem jasno, da temu ni tako. Kaj pa ostala vprašanja, bi znali odgovoriti pravilno? 1. Morska voda pokriva približno 71 % površine Zemlje. DA / NE 2. V havajščini pravimo supanju (srfanje z veslanjem) Hoe he'e nalu. DA / NE 3. Reka Rižana na svoji poti do Koprskega zaliva ponikne pri Cepkih. DA / NE 4. Največja globina luških bazenov je 30 metrov. DA/NE 5. Pri sidranju plovila moramo spustiti dovolj sidrne vrvi, in sicer toliko, kolikor je plovilo oddaljeno od morskega dna. DA / NE

None in nonoti Peter Ban: Mama nas je imela pod kontrolo

Tokratna zgodba rubrike None in noti prihaja iz naselja v Občini Sežana, tik ob meji z Italijo – iz Lokev. 80-letni Peter Ban del prostega časa preživlja v Hiši dobre volje Komen. Tam ga je obiskala Mateja Grebenjak.

Od setve do žetve Začela se je letošnja subvencijska kampanja

V tokratni oddaji Od setve do žetve bomo govorili o letošnji kampanji vnosa zbirnih vlog za ukrepe skupne kmetijske politike. Za namakanje Vanganelske doline v Slovenski Istri je dovolj vode in zanimanja, zatika pa se pri pripravi projektne dokumentacije. Bili smo tudi v domu upokojencev v Postojni. V okviru projekta Kmetija kot terapevtski prostor so stanovalce prijetno presenetili z obiskom koz in kokoši. Oddajo pripravlja Karin Zorn Čebokli.

Petkova anketa Ali morajo otroci res dobiti samo petice v šoli?

Strokovnjaki temu pravijo ocenomanija. V šolah je v zadnjem desetletju izrazito poraslo povprečje ocen. Te so vse višje, kar pa ne odraža nujno dejanskega znanja. V šolskem sistemu je že toliko odličnjakov, da celo vplivajo na vpis po srednjih šolah in tako je marsikatera gimnazija zaostrila vpisne pogoje. Ali to pomeni, da bo vsaka štirica od sedmega razreda naprej lahko usodna? Zakaj je štiri slaba ocena? Zgodba se seveda pri vpisu na fakultete spet ponovi. Tisti učenci, ki dosegajo malenkostno slabši uspeh, lahko opustijo upanje, da se bodo vpisali na želeno šolo ali fakulteto. Zakaj "lovci na petice", ko opravijo standardizirani test znanja, ne dosegajo posebno velikih uspehov? Če smo malo provokativni, ali res ustvarjamo »piflarje«, pri katerih naučeno čez par tednov izpuhti? Kaj je torej pomembno, ocena ali znanje? Zakaj učenci tako hlastajo po absolutni petici in kdo stoji v ozadju: starši, šolski sistem ali družba?

Radijski kviz Je oče slovenske besede res France Prešeren?

Živahen jutranji kviz so zaznamovali številni klicatelji, ki so se neuspešno preizkusili v tokratni izvedbi kviza. Osrednja tematika so bile zanimivosti Slovenije. Kako bi se vi odrezali pri sledečih trditvah? 1. Najstarejše slovensko mesto je Ljubljana. DA / NE 2. Najvišji slap v Sloveniji je Boka. DA / NE 3. Koper pravkar obeležuje 2500-letnico obstoja. DA / NE 4. V tem trenutku sta po podatkih SURS med najpogostejšimi imeni Slovenc in Slovencev: Franc in Marija. DA / NE 5. Oče slovenske besede je France Prešeren. DA / NE Pri zadnji trditvi vam lahko malce pomagamo: pri Slovencih bo ostalo v spominu leto 1550. Takrat smo dobili slovenski knjižni jezik ter prvi slovenski knjigi. Avtorju pa rečemo oče slovenske besede. Danes ga imamo tudi na kovancu za 1 evro. To je Primož Trubar.

None in nonoti Vilma Godnič: Prva v vasi sem imela kratke hlače. Na vasi so temu rekli »sramota«.

Gabrovica pri Komnu je kraška vas, ki se nahaja na nadmorski višini 279 metrov. Od tam prihaja današnja zgodba. 82-letna Vilma Godnič je uporabnica Hiše dobre volje Komen. Tam jo je obiskala Mateja Grebenjak.

Od setve do žetve Namakanje – rešitev za prihodnost?

Kmetijski ministri so pred kratkim potrdili ukrepe Evropske komisije za čim hitrejšo razbremenitev kmetov, kar so ti v različnih evropskih državah zahtevali tudi s protesti. Da bodo politiki morali bolj ceniti in upoštevati pridelovalce hrane, pa so na nedavnem pogovoru na Tišini poudarili tudi predstavniki pomurskega kmetijstva. Občina Brežice je obnovila enega najstarejših namakalnih sistemov v Posavju - v Arnovem selu. Nov, tehnološko posodobljen sistem bo zdaj tudi daljinsko voden, pridelovalcem pa bodo na voljo boljši pogoji stabilnejšo pridelavo sadja in zelenjave. Kmetije pa lahko najdejo priložnost za razvoj tudi v ponudbi za osebe s posebnimi potrebami in za starejše.

Dnevni program

Dopoldan in pol Poti do duševnega zdravja ob izgubi sluha

Mednarodna konferenca z naslovom Poti do duševnega zdravja ob izgubi sluha je z aktualnimi temami opozorila na še eno bolezen oziroma poškodbo sodobnega časa, gre za poškodbo sluha. Vse več je tovrstnih poškodb, tudi pri mladih. Vse več je hrupa, ki vpliva na to in hkrati hudih stisk, saj je očala nositi moderno, slušni aparat pa je tabu tema. Sekretar Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Matjaž Juhart je povedal tudi, da bi nas naglušni in gluhi res radi poslušali, tako kot v tujini poslušajo radio.

Dopoldan in pol Kataya: Sledite svojemu srcu

Lani je glasbenica Kataya z nastopom na Slovenski popevki naznanila vrnitev na glasbeno sceno, sedaj pa predstavlja novo pesem 'Vse, kar si zaželiš', ki je postala Pesem in pol. S skladbo, za katero pravi, da je življenjska himna, želi prenesti sporočilo, da moramo na svoji poti slediti šumu srca.

Primorski kraji in ljudje Marjan Bratina: Med je izredno zdrav, saj ima kar 8 vitaminov, bršljanov celo 9

V enem od novogoriških blokov živi Marjan Bratina, ki se je že pred mnogimi leti z Otlice preselil v to najmlajše mesto. Najprej je bil zaposlen v gozdarstvu, nato je vodil mizarsko podjetje, direktor novogoriške obrtno-podjetniške zbornice pa je bil kar 15 let. Ves ta čas in še danes kot upokojenec pa je predvsem predan čebelar. Zato vsak dan odide nad mesto, kjer domujejo njegove čebele.

Dopoldan in pol Poklon izjemni primorski operni pevki Kseniji Vidali

Na pomladni dan smo na Radiu Koper govorili o »Pomladi na opernem odru«. Tak je naslov potujoče razstave, ki se je iz Kopra preselila v Trst, v Slovenskem stalnem gledališču bo na ogled do 28. junija 2024. Življenje izjemne primorske operne pevke in glasbene pedagoginje Ksenije Vidali sta raziskovali naši sogovornici, Tina Novak Pucer, muzejska svetnica in etnologinja, ter Tanja Jakomin Kocjančič, samostojna raziskovalka s področja zgodovinopisja in kulturologije. Trst in Ljubljana, kamor se razstava seli septembra, sta mesti, ki sta Ksenijo Vidali na življenjski poti močno zaznamovali. Vidalijeva je v intervjujih večkrat povedala, da se je rodila dvakrat, kot človek v Škednju in kot umetnica v Ljubljani.

Dopoldan in pol Daniel Rojšek: Nekateri šele pri 40 letih prvič v živo vidijo zvezde

Daniel Rojšek si za varovanje narave prizadeva že vrsto let. Naš gost je tudi geograf, jamar in strokovnjak za Sočo. Lani je sklenil svojo poklicno pot na Zavodu RS za varstvo narave v Novi Gorici, njegova povezanost z naravo pa ostaja.

Dopoldan in pol Bi danes še naredili vozniški izpit?

Bi danes ponovno narediti vozniški izpit, če bi ga moralii? Koliko znanja nam ostane kljub dolgoletni vozniški praksi, kaj se je v minulih letih na področju prometa najbolj spremenilo? Seveda pa nam je sogovornik povedal marsikaj zanimivega - tudi o tem, da so današnje mlade generacije manj motorično spretne, da so, kot pravi, " tablično mobitelne" in morda manj željne izpita, ki pomeni neodvisnost, kot generacije pred leti. Seveda pa tudi o tem, da je dobro narediti kakšno osvežitveno uro vožnje in tudi delavnico prometnih predpisov, kar pri nas ni obvezno in je prepuščeno le želji in modrosti posameznika. Edvard Dečman prav te dni obeležuje 50 let odkar je naredil vozniški izpit in 45 let, odkar je učitelj vožnje. Kljub temu, da se je uradno že upokojil, se je delovno ponovno aktiviral in vožnjo uči v avtošoli Zulič v Kopru. Na klepet ga je povabila Nataša Benčič.

Dopoldan in pol Angleški travnik je za čmrlje zelena puščava

Docent dr. Danilo Bevk je biolog, čebelar in raziskovalec na Nacionalnem inštitutu za biologijo. Raziskuje vpliv pesticidov na vedenje čebel, vse več pozornosti pa namenja tudi divjim opraševalcem, zlasti čmrljem. Ti so včasih brenčali in se debelili na mnogih spomladanskih cvetovih, a jih opažamo vse manj. Loredano Vergan je zanimalo, kaj lahko ljudje naredimo, da bi tega divjega opraševalca ponovno zvabili na naše vrtove in njive.

Radio Koper svetuje Spanje je eden od temeljnih gradnikov zdravja

V svetovalni oddaji bomo govorili o pomenu spanja. Slednje je eden od temeljnih gradnikov zdravja. Prav zato je pomembno, da prepoznamo tudi morebitne motnje spanja. Teh je več kot 90, poudarja doktorica Barbara Gnidovec Stražišar iz Centra za motnje spanja, ki je v okviru Festivala zdravja v Novi Gorici minuli teden predavala mladostnikom. Z njo se je pogovarjala Karin Zorn Čebokli.

Dopoldan in pol Nika Špan: Ta objekt je tujek in je hkrati pot.

Na mednarodni razstavi umetnosti - beneškem Bienalu - se Slovenija letos predstavlja s projektom konceptualne umetnice Nike Špan. Slovenski paviljon, ki v resnici ni paviljon, je v obliki nenavadnega objekta sredi vrta v javnem prostoru. Kurator je Vladimir Vidmar. Postavitev opozarja tudi na pomanjkanje stalnega nacionalnega paviljona. Z Niko Špan se je sredi beneškega javnega vrta pogovarjala Neva Zajc.

Primorski kraji in ljudje Pot sv. Nazarija od Boršta do Kopra

To je zgodba o prvem koprskem škofu sv. Nazariju, kakršno poznamo danes. Rodil se je med letoma 470 in 480 v istrski vasici Elpidium, današnjem Borštu. Sv. Nazarij je bil v koprskega škofa posvečen leta 524. Letnico 524 zato povezujemo tudi z nastankom mesta Koper. Slišali boste muzejsko svetovalko, kustodinjo za umetnostno zgodovino iz Pokrajinskega muzeja Koper, Brigito Jenko, marežganskega župnika Martina Šuštarja, Bošteranki Kristino Jurinčič Radovac in Nevenko Bembič, anketo, posneto v Čevljarski ulici v Kopru, in jezikoslovca, imenoslovca, prof. Janeza Kebra.

Dopoldan in pol Na učni poti Popetre tudi umetniške skulpture

Vas Popetre leži na slemenu Pičence, pod katero je na vzhodu dolina Dragonje. Najbližja kraja sta Beli kamen, kjer je nekoč stal velik bel kamen iz prvega stoletja našega štetja, hranijo ga v koprskem muzeju, in Poletiči, gručast zaselek nad povirjem Dragonje. Mlajši Popetrci, ki skrbijo za ohranjanje tradicije v vaški skupnosti, so polni novih idej, v katerih se trudijo združiti preteklost s sedanjostjo. Kar nekaj so jih že realizirali. Zadnja je tematska pohodna pot, ki jo označujejo umetniške skulpture. Po njej se je z Nado in Ivanko sprehodila Loredana Vergan.

Koncerti iz studia Hendrix

Najnovejše

Jutranjik V Ilirski Bistrici zaskrbljeni zaradi morebitne povečane proizvodnje v Lesonitu

Neuradno naj bi okoljsko ministrstvo lesno - kemični tovarni Lesonit kmalu izdalo okoljevarstveno dovoljenje za 30 odstotno povečanje proizvodnje. Občani Ilirske Bistrice so pomisleke in strahove o izpustih iz tovarne predstavili na okrogli mizi, na katero so prišli tudi zastopniki Lesonita. V oddaji tudi o tem: Državni zbor bo na izredni seji določil datum treh referendumov. Večina upravnih enot zaradi nizkih plač in preobremenjenosti znova stavka. Mestna občina Koper se je predkupni pravici za hotelski kompleks v Žusterni odpovedala, za nakup se poteguje družba AK Net. Na prvo vožnjo odhaja neposredni vlak z Opčin do Reke.

Primorski dnevnik Po zamudah pri gradnji športne dvorane v Bovcu dela tečejo hitreje

V Bovcu upajo, da bodo novo športno dvorano dokončali do začetka novega šolskega leta. Otroci so namreč že tretje šolsko leto brez telovadnice.V dvorani bodo tudi plesna dvorana, balinišče, fitnes, plezalna stena in povezovalni hodnik s šolo, zunaj pa igrišča in tekaška proga na zeleni strehi. V oddaji tudi o tem: - Primer Klemna Jakliča razdelil ustavno sodišče. - Pozeba v Rižanski dolini. - Ryanair na tržaškem letališču odprl svojo bazo.

Opoldnevnik Sušilnica blata ima uporabno dovoljenje, kdaj bo začela delovati, ni znano

Zapletov s sušilnico blata, ki ji nasprotujejo v ankaranski občini, ni konec. Revizija, ki jo je naročila Marjetica sama, je namreč potrdila nekaj tveganj. V oddaji tudi o tem: - Prihodnji mesec bodo obudili Ekonomsko-socialni svet. - Pozeba minuli konec tedna prizadela tudi vinograde na Krasu in v Brdih. - V primorskih knjižnicah akcija Primorci beremo že 18 let. - Bodo že danes znane odbojkarske prvakinje?

Dopoldan in pol Poti do duševnega zdravja ob izgubi sluha

Mednarodna konferenca z naslovom Poti do duševnega zdravja ob izgubi sluha je z aktualnimi temami opozorila na še eno bolezen oziroma poškodbo sodobnega časa, gre za poškodbo sluha. Vse več je tovrstnih poškodb, tudi pri mladih. Vse več je hrupa, ki vpliva na to in hkrati hudih stisk, saj je očala nositi moderno, slušni aparat pa je tabu tema. Sekretar Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Matjaž Juhart je povedal tudi, da bi nas naglušni in gluhi res radi poslušali, tako kot v tujini poslušajo radio.

Jutranjik Sindikati, delodajalci in predstavniki vlade za obuditev socialnega dialoga

Socialni partnerji se bodo sešli ob 30. obletnici delovanja Ekonomsko socialnega sveta. Socialni dialog je pomembna civilizacijska pridobitev, meni nekdanji predsednik svobodnih sindikatov Dušan Semolič. V oddaji tudi o tem: - V občini Kanal ob Soči je 1.200 prebivalcev končno dobilo pitno vodo. - V Kopru so zaključili gradnjo sončne elektrarne na parkirni hiši Sonce. - V Gorici so odpreli Dom za zdravje žensk, otrok in mladostnikov. - Novogoriške odbojkarice ostajajo v boju za tretje mesto v državnem prvenstvu.

Primorski dnevnik Z odprtjem vodovoda Mrzlek varna oskrba z vodo za 1.200 prebivalcev

Popoldne je bilo v Desklah uradno odprtje nove vodovodne povezavo, ki bo 1.200 prebivalcem v občini Kanal ob Soči omogočila stabilno in varno oskrbo z vodo. Do zdaj so bili odvisni od vodovoda, ki je potekal skozi obrtno cono Anhovo in je bil zaradi hudega industrijskega onesnaževanja pred leti neustrezen. Krajani so s podpisi zahtevali ločitev industrijskega in javnega vodovodnega sistema ter priključitev na vodni vir Mrzlek. V oddaji pa tudi: - Predsednica je slovensko in vlade sosednjih držav pozvala k odpravi nadzora na mejah. - Tudi v zdravilišču Debeli rtič so obeležili dan Zemlje. - Začenja se že 18. akcija Primorci beremo.

Dopoldan in pol Kataya: Sledite svojemu srcu

Lani je glasbenica Kataya z nastopom na Slovenski popevki naznanila vrnitev na glasbeno sceno, sedaj pa predstavlja novo pesem 'Vse, kar si zaželiš', ki je postala Pesem in pol. S skladbo, za katero pravi, da je življenjska himna, želi prenesti sporočilo, da moramo na svoji poti slediti šumu srca.

Opoldnevnik Po rekordnem letu Ortopedska bolnišnica Valdoltra z ambicioznimi načrti

Poslovno leto 2023 je z izgubo zaključilo 12 od 27 slovenskih bolnišnic. Najbolje so lani poslovali v Splošni bolnišnici Novo mesto, takoj za njo pa je Ortopedska bolnišnica Valdoltra. Presežek nameravajo vložiti v razvojne in infrastrukturne projekte. V oddaji tudi o tem: - V Kopru so zaključili gradnjo sončne elektrarne na parkirni hiši, načrte za gradnjo sončne elektrarne imajo tudi v opuščenem kamnolomu Laže. - Popoldne otvoritev vodovoda Mrzlek. - Novogoriške odbojkarice bodo gostovale v Savinjski dolini.

Glasba po željah Glasba po željah

Radijska oddaja "Glasba po željah« na tradicionalen in uspešen način povezuje Radio Koper s poslušalci ter tako že od samega začetka izpolnjuje poslanstvo medija. Stara je toliko kot radio sam, torej več kot šest desetletij. V zadnjem času smo jo z izvirnim, sproščenim in bolj komunikativnim načinom vodenja približali kar najbolj široki paleti občinstva.

None in nonoti Marija Grmek: Ukradli smo jajca in to je bil greh, saj jih mama ni mogla odnesti v Trst.

Današnja zgodba rubrike None in nonoti je nastala v Hiši dobre volje v Komnu. Mateja Grebenjak se je pogovarjala z 82-letno Marijo Grmek, ki je odraščala v veliki družini. Govorili sta tudi o tem, kaj vse je bilo nekoč igrača in kakšne vragolije so otroci ušpičili.

Jutranjik Rokometašice Mlinotesta so prvič osvojile pokalno lovoriko

Na povabilo predsednice republike Nataše Pirc Musar danes v Slovenijo prihajajo predsedniki vseh štirih sosednjih držav. Na Brdu pri Kranju se bodo sestali v okviru praznovanj 20-letnice članstva Slovenije v Evropski uniji. V oddaji tudi o tem: - Ob dnevu Zemlje različna mnenja o uvedbi kavcijskega sistema za plastiko. - Vodovod Mrzlek končan, popoldan odprtje. - Tudi za današnje jutro so napovedane nizke temperature in možnost pozebe.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt